
SCBA Frequently Asked Questions 
 
 
 
Q. WHEN SHOULD I USE SCBA? 
 
A. An SCBA is the choice when dealing with any oxygen deficient 

atmosphere that is IDLH (Immediately Dangerous to Life or Health), or 
any environment that is unknown or has unknown levels of contaminants. 
This is possible because the wearer carries their own supply of breathable 
air. 

 
Q. WHAT SIZE CYLINDER DO I NEED? 
 
A. For a stand alone SCBA, you need a minimum of 30-minute rated life. 

This does not apply if the SCBA is equipped with an airline to operate in 
the positive pressure mode.  Smaller time rated cylinders can then be 
used. 

 
Q. WHAT KIND OF APPLICATIONS NEED SCBA? 
 
A. The most common is called “Confined Space”. Others would be working 

with liquid spills or gas exposures that produce or could produce IDLH 
conditions. 

 
EXAMPLES INCLUDE: 
 
Confined Space 
• Tank or reactor entry for maintenance or cleaning. 
• Repair of gas lines or toxic chemical lines in trenches or pits. 
• Working in sewers. 
• Working in silos, storage tanks, pipelines. 
• Working in truck or rail tank cars. 
• Working in large machinery housings. 

 
Working with liquids, gases, vapors and particulate 
• HAZMAT response to toxic gas leaks such as chlorine and hydrogen 

sulfide. 
• HAZMAT response to any unknown.  This does not have to be in a 

confined space. 
• First response emergency rescue of people overcome by atmospheric 

hazards. 
• Escape from an area that has become IDLH due to accidental release 

of gases or vapors. 
 



Q. WHAT IS A CONFINED SPACE? 
 
A. Confined spaces are regulated under OSHA Confined Space Standard 

29 CFR 1910.146.  A confined space has very particular attributes.  Notice 
none of these have anything to do with atmospheric hazards. 
1. It is of a size and shape that will allow entry by a person. 
2. There are few, perhaps only one, openings to entry or exit. 
3. It is not designed for continuous occupancy. 

 
Q. WHAT IS A PERMITTED CONFINED SPACE? 
 
A. Now we get into area that might require respiratory protection.  However, 

always remember this: 
 

Just because it is a permitted confined space does not mean SCBA 
or even any other form of respirator is required. 

 
Remember, permitted confined space has one or more of these 
attributes: 
1. It contains or has the potential to contain a hazardous atmosphere; 
2. It contains materials that potentially could engulf anyone in the space; 
3. It has a design that potentially could trap or asphyxiate anyone in the 

space; and 
4. It contains any other serious safety or acute health hazard. 

 
The reason an SCBA is often needed for entry into a permitted confined 
space is because nothing has been done to characterize what is the 
potential or real atmospheric hazard.  If you do not know, then an SCBA is 
required. 

 
Q. WHAT IS A HAZARDOUS ATMOSHERE IN A CONFINED SPACE? 
 
A. An atmosphere that may expose employees to the risk of death, 

incapacitation, impairment of ability to self-rescue (that is, escape unaided 
from a permit space), injury, or acute illness from one or more of the 
following causes: 
 
1. Flammable gas, vapor, or mist in excess of 10 percent of its lower 

flammable limit (LFL); 
2. Airborne combustible dust at a concentration that meets or exceeds its 

LFL; 
     NOTE:  This concentration may be approximated as a condition in 
     which the dust obscures vision at a distance of 5 feet (1.52 M) or less.  
3. Atmospheric oxygen below 19.5 percent or above 23.5 percent; 
 



4. Atmospheric concentration of any substance for which a dose or a 
permissible exposure limit is published in 29 CFR 1910.146 Subpart G, 
Occupational Health and Environmental Control, or in Subpart Z, Toxic 
and Hazardous Substances, and which could result in employee 
exposure in excess of its dose or permissible exposure limit; 

              NOTE: An atmospheric concentration of any substance that is not 
      capable of causing death, incapacitation, impairment of ability to  
      self-rescue, injury, or acute illness due to its health effects is not 
      covered by this provision. 
5. Any other atmospheric condition that is immediately dangerous to life 

or health. 
     
NOTE:  For air contaminants for which OSHA has not determined a dose 
or permissible exposure limit, other sources of information, such as 
Material Safety Data Sheets that comply with the Hazard Communication 
Standard 1910.1200, published information, and internal documents can 
provide guidance in establishing acceptable atmospheric conditions. 

 
Q. WHAT KIND OF SCBA MIGHT BE NEEDED? 
 
A.  

• An SCBA approved for entry and escape from a hazardous 
atmosphere.  Minimum 30-minute rating. 

 
• A combination ESCBA/SAR (Supplied air respirator) approved for entry 

and escape from a hazardous atmosphere. 
 

With combination ESCBA/SAR you must enter the contaminated area 
using the airline if the SCBA has a rated life of 3, 5, or 10 minutes.  For 
15-minute and higher ratings you can enter using the air cylinder as long 
as you use 20% or less of this air reaching the point where you plug into 
an airline.  An alarm and gauge is required on the system. 

 
Q. HOW DOES AN ATMOSPHERE BECOME OXYGEN DEFICIENT? 
 
A. Generally this means less than 19.5% oxygen.  OSHA exceptions to this 

are based on altitude and concentration.  The condition could exist for 
several reasons: 

 
• Combustion from fire, cutting torches, and welding arc; 
• Inert gases like nitrogen displacing the oxygen; 
• Rotting organic matter consumes oxygen; and 
• Rusting of metals consumes oxygen.  

 



Q. WHAT DOES OSHA REQUIRE WHEN WORKING IN AN IDLH 
CONFINED SPACE? 

 
A. OSHA 1910.134 (g)(3) states:  

• At least one employee located outside the IDLH atmosphere. 
• Visual, voice, or signal line communication maintained between 

employee(s) inside the IDLH atmosphere and outside the IDLH 
atmosphere. 

• Employee(s) located outside the IDLH atmosphere trained and 
equipped to provide effective emergency response. 

• Employer or designee notified before employee(s) located outside the 
IDLH atmosphere enter to emergency rescue. 

• Employer or designee to provide necessary assistance. 
• Employees located outside the IDLH atmosphere equipped with: 
� Appropriate retrieval equipment or equivalent means for rescue. 
� Pressure demand SCBA. 

 
Q. I HAVE HEARD OF BUDDY BREATHING.  WHAT ACTUALLY IS THIS? 
 
A. 

• More than one person sharing the air from one SCBA, usually in an 
escape. 

• Use in this way voids NIOSH approval. 
• OSHA allows it only if it does not reduce the airflow to the primary 

user. 
 

3M does not recommend this activity and our new SCBAs do not have this 
capability. 

 
Q. WHAT KIND OF RULES EXISTS FOR SCBA USE IN HAZARDOUS 

WASTE/EMERGENCY RESPONSE? 
 
A. 29 CFR 1910.120 provides: 

• (g)(3)(iii) Positive pressure SCBA or combination SAR/SCBA required 
if there is substantial possibility that chemical exposures may be IDLH 
or impair ability to escape. 

• (q)(3)(x) Switching SCBA cylinders among manufacturers is 
acceptable. 

• Appendix B  Levels A, B, C, D protective equipment ensembles 
described.  Levels A & B include positive pressure SCBA or Type 
C/SCBA. 

 



 
 
Q. WHAT ABOUT PRESSURE TESTING THE SCBA CYLINDERS? 
 
A. This is required and is done with water under high pressure, hence the 

name hydrostatic testing.  The length of time between tests depends on 
the material of the cylinder.  The date of the test is on the cylinder. 

 
Steel - Hydrostatic test interval:  5 years 
Aluminum - Hydrostatic test interval:  5 years 
Composite - Hydrostatic test interval:  3 years.  Service life limited to  
15 years 

 
Q. WHAT ABOUT FIRE BRIGADES? 
 
A. OSHA 1910.156 (f) requires the following: 
 

• SCBA required for fire brigades working inside buildings or confined 
spaces where toxic combustion products or O2 deficiency may be 
present. 

• "Buddy-breathing" devices are acceptable. 
• Switching SCBA cylinders among manufacturers is acceptable. 
• SCBA must be at least 30-minute duration. 
• SCBA must have an audible low air warning. 
• Only pressure demand SCBA for fire fighting. 

 
Q. WHAT IMPACT DOES THE CURRENT VERSION OF 29 CFR 1910.134 

HAVE ON OUR PRODUCTS? 
 
A. The requirements for fit testing have changed.  In the past, tight fitting 

positive pressure respirators did not have to be fit tested.  NOW THEY DO 
HAVE TO BE FIT TESTED.  

 
• All tight fitting positive pressure respirators will require annual fit testing 

with the exact same make, model and size that is proposed for use. 
• Fit factors of 100 or greater are required for half facepiece, 500 or 

better for full facepiece. 
• Testing can be either Quantitative or Qualitative and is done in the 

negative pressure mode.  This is true even if the actual use will be in 
the positive pressure mode. 

 
Q. SO WHAT DOES THAT MEAN TO THE SCBA LINE?  
 
A. Customers who have need for SCBA are reluctant to have products in 

their plant that has different full facepieces.  This would mean having to 
double up on fit testing.  It seems obvious to the customer that all types of 



respiratory protection in the plant using full facepieces should use the 
same one.  3M bases its 7800S and SCBA on the same Full Facepiece 
seal.  A 7800S can be used to face fit both negative pressure and SCBA 
users. 

 
Q. HOW SHOULD THE TEST BE DONE? 
 
A. If both the 7800S and 7800-AM facepieces are in use at a plant simply fit 

test the 7800S using appropriate P100 filters and any of the OSHA 
accepted fit test protocols. Since the 7800-AM facepiece is exactly the 
same make, model and size, testing the 7800S covers both. 

 
If you only have SCBA with the 7800S-AM Facepiece you will need a 
standard 7800S Facepiece. Use the Quantitative Fit test adapter and 
2091 filter.  Use any of the OSHA accepted fit test protocols. 

 
Q. IF I HAVE A PERMIT REQUIRED CONFINED SPACE, ARE THERE 

STEPS I CAN FOLLOW TO CHOOSE THE RIGHT TYPE OF 
RESPIRATOR? 

 
A. Yes.  The following chart is the map.  It talks about hazardous 

atmospheres that were defined earlier and also Respiratory Hazards. 
Respiratory Hazards are simply an airborne concentration of a gas, vapor, 
particulate or combination that may or may not have acute effects. 

 



CONFINED SPACE RESPIRATOR DECISION LOGIC 
 
 

 Does the confined space contain or       No Respirator Required.  [If other 
 have the potential to contain a        No   serious safety or health hazards exist, 
 hazardous atmosphere or a       provisions of 1910.146 may still 
 respiratory hazard?        apply]. 
 
   Yes 
 
 
 Has monitoring for oxygen,       SCBA or Combination Type C/SCBA 
 flammables, and toxic contaminants       No   required.  [Violation(s) of 1910.146 
 been done?         exist since space was not evaluated 
          prior to entry]. 
 
   Yes 
 
 
 Is there an actual or potential         No   Is there an actual or potential No No Respirator Required. [If other 
 hazardous atmosphere?          respiratory hazard?   serious safety or health hazards exist, 
              provisions of 1910.146 may still apply.] 
                          
                          
  Yes         Yes              
                  
 
 
SCBA or Combination Type C/SCBA      Standard respirator decision logic              
 required.         applies.  [If other serious safety or              
 [Many provisions of 1910.146 apply,      health hazards exist, provisions of             
 including,but not limited to:       1910.146 may also apply]. 
      1) Efforts to control or eliminate 
          the hazard 
      2) Additional air monitoring 
      3) Rescue and emergency plans] 
 


